Dit moet je weten over een MIDI-controller

posted in: Uncategorized | 0

Heb jij al gehoord van een MIDI-controller? Het is een belangrijk apparaat voor muziekstudio’s en andere doeleinden. Om alles te kunnen realiseren moet je er dus wel naar gaan kijken. Alleen zie je dan vaak door de bomen het bos niet meer. Ook kan jouw zoektocht al snel lastiger worden door alle verschillende verkooppunten die er te vinden zijn. Voor jouw eigen controller kun je bijvoorbeeld gaan kijken bij I4 Studio. Maar wat is deze controller eigenlijk en voor welke doeleinden is deze in te zetten? Na het lezen van onderstaande informatie ben je overal van op de hoogte.

Met een MIDI-controller gaan communiceren
Een MIDI-controller is een apparaat waarmee je opdrachten naar een ander apparaat kan sturen dat uitgevoerd is met een Musical Instrument Digital Interface. Dit is een protocol waarmee instrumenten met elkaar kunnen communiceren. Ook andere apparaten dan instrumenten kunnen eraan gekoppeld worden om het beste resultaat te bereiken. Het protocol is breed inzetbaar. Zo kunnen er noten getriggerd worden, kun je functies binnen een programma in- en uitschakelen en zijn er presets te maken op een processor. Op basis hiervan zijn er ook meerdere modellen controllers aan te schaffen.

De controllers voor muziek
Een MIDI-controller heeft nooit dezelfde lay-out. Dit wordt namelijk bepaald door het doel waarvoor je hem gaat gebruiken. Zo kun je er bijvoorbeeld muziek mee maken. Ze produceren zelf geen geluid, maar kunnen wel als invoerapparaat worden gebruikt. Zo heb je bijvoorbeeld keyboards voor pianostijlen. Deze kun je inzetten voor synthesizers, software-instrumenten en geluidsmodules. Ook zijn er controllers waarbij er pads te vinden zijn in plaats van pianotoetsen. Hiermee kun je weer naar de percussie-instrumenten gaan kijken. Je zult daarom altijd een controller uit moeten zoeken die past bij de geluiden die je wilt gaan produceren. Alleen dan kan er gecommuniceerd worden.

Andere toepassingsmogelijkheden maken het eenvoudiger
Je kunt ook een MIDI-controller voor andere toepassingen aanschaffen. Ieder apparaat dat uitgerust is met MIDI kan er namelijk mee gaan communiceren. Ieder apparaat heeft weer eigen knoppen en kunnen verschillende functies in computersoftware bedienen. Denk bijvoorbeeld aan het afspelen of stoppen van muziek, de audioniveaus aanpassen en software functies wisselen. Je hebt hiervoor geen toetsenbord en muis meer nodig, wat het soms net iets eenvoudiger maakt. Alles wordt middels een apparaat verstuurd en kan jou helpen om de beste resultaten te behalen met slechts enkele drukken op knoppen.

De specificaties goed gaan vergelijken
Het is belangrijk dat je goed gaat bekijken waarvoor jij een MIDI-controller aan gaat schaffen. Door het doel op voorhand al te bepalen, kun je ervoor zorgen dat je altijd het beste gaat bereiken. Je hebt hierdoor ook weer andere specificaties tot jouw beschikking. Bekijk de modellen stuk voor stuk en leg de specificaties naast elkaar. Na het vergelijken zal een aankoop eenvoudiger worden gemaakt. Als je er niet uitkomt, kun je altijd advies opvragen bij een professional van I4studio.nl. Op basis van ervaringen wordt dan gekeken naar het model dat bij jou en jouw situatie gaat passen.